Yrityksen kirjanpito Hongkongissa

kirjanpitoHongkongilaisen yrityksen kirjanpito tapahtuu samalla tapaa kuin Suomessakin, paitsi että kieli on englanti tai kiina. Koska Hongkongissa ei ole arvonlisäveroa, niin myöskään mitään kuukausittaista raportointia ei tarvitse tehdä, vaan käytännössä kirjanpidon kuntoon laittaminen tilikauden lopussa riittää

Vaikka kirjanpidon voikin laittaa kerralla kuntoon tilikauden lopussa, on tärkeää, että laitat talteen pitkin vuotta sähköiset ja paperiset tositteet, kuitit, laskut, tiliotteet ja muun kirjanpitomateriaalin. Kokemus on osoittanut, että kirjanpitomateriaalin haaliminen kasaan tilikauden lopussa on vaikeampaa.

Yritys voi itse päättää ensimmäisen tilikauden pituuden, mutta korkeintaan 18 kuukautta yrityksen perustamisesta, jonka jälkeen tilikausi on aina vuoden mittainen.

Tilikauden päätteeksi on tehtävä tilintarkastus, jonka tekee hongkongilainen valtuutettu tilitoimisto (Certified Public Accountant, CPA).

Tilintarkastuksen jälkeen yrityksen on tehtävä veroilmoitus, jonka tekee tavallisimmin sama tilitoimisto, joka hoitaa muutkin yrityksen tilitoimistopalvelut. Jos yritys hakee verovapautta, niin se tehdään veroilmoituksen tekemisen yhteydessä. Jos yritys aikoo hakea verovapautta, niin tästä kannattaa mainita tilitoimistolle mahdollisimman varhain.

Hongkongissa on paljon yritysten kirjanpitoa hoitavia ja tilintarkastuksen tekeviä tilitoimistoja. Voit käyttää China Operations Supportin suosittelemaa tilitoimistoa tai valita jonkun muun tilitoimiston.