Vastauksia liittyen yrityksen perustamiseen Hongkongissa

Yrityksen perustaminen

Verot, maksut ja kulut

Muut

Miksi kansainvälistyminen kannattaa tehdä hongkongilaisen osakeyhtiön kautta? Onhan minulla jo suomalainen OY…

Suomalainen osakeyhtiösi saattaa olla jo hyvinkin pitkä ikäinen ja näkökannasta riippuen joko huippuunsa viritetty suomalaisille markkinoille tai sitten kaavoihinsa kangistunut. Kansainvälistymällä hongkongilaisen yrityksen kautta voit aloittaa puhtaalta pöydältä, mutta hyödyntämällä emoyhtiön vahvoja resursseja.

Jos myöhemmin haet sijoittajia tuomaan lisäpanoksia kansainvälistymiseen, on paljon yksinkertaisempaa markkinoida Hongkongin yhtiötä, missä ei ole mitään ylimääräistä. Hongkong on lisäksi Aasian finanssikeskus ja Hongkong on sijoittajallesi Suomea tutumpi liiketoimintaympäristö. Sijoittajasi saattaa suurella todennäköisyydellä jopa olla itse hongkongilainen yritys!

Kansainvälistyminen voi olla toimialasta riippuen riskialtista. Hongkongilainen osakeyhtiö luo puskurin suomalaisen emoyhtiön ja eri maissa toimivien tytäryhtiöiden välille. Tämä järjestely suojaa kotimaan toimivaa ja vakaata liiketoimintaa.

Suomalainen emoyhtiö voi myös kontrolloida teknologiansa käyttöoikeuksia hongkongilaisen yhtiön kautta. Lisäturvaa tämäkin.

Mitä toimialoja hongkongilainen yritykseni voi harjoittaa?

Hongkongissa yrityksen toimialaa ei tarvitse ilmoittaa yritystä perustettaessa tai yhtiöjärjestyksessä ja yritys voi harjoittaa kaikkia laillisia toimialoja.

Montako osakasta hongkongilaisessa osakeyhtiössä on oltava vähintään?

Yksi osakas riittää.

Montako henkilöä tarvitsen hongkongilaisen osakeyhtiöni hallitukseen?

Yksi hallituksen jäsen riittää ja voi olla sama henkilö kuin yrityksen ainoa osakas.

Mitä vaatimuksia yrityksen nimelle on?

Yrityksen nimi pitää voida kirjoittaa englanninkielisillä aakkosilla (ja/tai perinteisillä kiinalaisilla merkeillä). Englanninkielisiä kirjaimia ja kiinalaisia merkkejä ei voi sekoittaa. Osakeyhtiön nimen pitää päättyä sanaan “Limited”. Nimi ei saa olla samankaltainen kuin jo Hongkongiin perustettujen yritysten nimet. Voit etsiä hongkongilaisten yritysten nimiä Hongkongin yritysrekisterin hakupalvelusta. Yrityksen nimi ei saa tarkoituksellisesti johtaa yleisöä harhaan. Jotkin sanat ovat myös kiellettyjä, jotka viittaavat mm. pankkiin, kauppakamariin tai julkiseen hallintoon.

Voit myös tarkastaa, että onko Hongkongiin rekisteröity tavaramerkkejä, jotka vastaavat aikomaasi yrityksen nimeä: Hongkongin tavaramerkkirekisteri

Voiko alaikäinen lapseni olla yhtiössä osakkaana ja/tai hallituksessa?

Ei. Sekä osakkailta että hallituksen jäseniltä edellytetään 18 vuoden ikää.

Kauanko hongkongilaisen osakeyhtiön perustamiseen kuluu aikaa?

Aikaan vaikuttaa eniten se, että kuinka kauan asiakirjat ovat postin matkassa. China Operations Support käyttää aina EMS pikapostia. Tyypillisesti kokonaisaika yrityksen perustamiseksi on 3 – 5 viikkoa, mutta jos asiakas saa toimitettua allekirjoitetut paperit Hongkongiin vaikkapa Finnairin suoralla lennolla, niin koko prosessi saadaan hoidettua jopa alle viikossa.

Mikä on hongkongilaisen yrityksen suhde Manner-Kiinaan?

Hongkong on Kiinan erityishallintoalue, jolla on vahva itsehallinto, ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa lukuun ottamatta. Hongkong on toiminut vuosikymmeninä porttina Kiinaan ja liiketoiminta on tänä päivänäkin sekä laajamittaista että sujuvaa.

Vaikka hongkongilaisella yrityksellä ei voi tehdä manner-Kiinassa liiketoimintaa niin kuin mannerkiinalaisella yrityksellä kannattaa sellainen perustaa lähes aina Kiinaan markkinoille pyrittäessä. Etuja on lueteltu jo aiemmin, mutta niiden lisäksi on huomionarvoista seuraavat seikat:

  • tytäryhtiön perustaminen manner-Kiinaan hongkongilaiselle yritykselle on yksinkertaisempaa, nopeampaa ja edullisempaa kuin ulkomaalaisille yrityksille ja henkilöille
  • Kiinan valuutta (CNY) ei ole kansainvälisesti vapaasti vaihdettava, mutta Hongkongilla on tässä erityisasema. Erityisaseman ja laadukkaan pankkijärjestelmän avulla yritykset voivat pienentää CNY-valuuttariskiä.
  • Hongkongin viralliset kielet ovat kiina ja englanti, mikä mahdollistaa sekä sujuvan toiminnan tutulla kielellä että valmistautumisen vieraskieliselle markkinalle.

Miksi yrityksen perustaminen kannattaa tilata juuri China Operations Supportilta?

Niin kuin kaikissa muissakin palveluissamme, asiakas voi olla levollisin mielin, että hän saa sitä mitä tilaakin ja ilman yllätyskuluja. Hongkongilaisen yrityksen perustamiset ja hallinnointi sujuu meiltä varmuudella ja yhteydenpito toimii selvällä suomen kielellä. Asiakkaan ei tarvitse tietää asiaan liittyvästä lainsäädännöstä mitään.

Yritystä rekisteröitäessä tarvitaan sinun henkilökohtaisia tietoja (passin tietosivu henkilötunnuksineen ja kotiosoite). Palveluitamme käyttäessäsi voit olla vakuuttunut, että henkilötietosi ovat turvassa. Tutustu yrityksemme tietosuoja- ja rekisteriselosteeseen. Ole aina varovainen kenelle luovutat passisi tiedot, koska identiteettivarkauden riski on todellinen varsinkin Suomen ulkopuolella.

Tarvitseeko minun hankkia jotain vakuutuksia tms?

Jos sinulla ei ole Hongkongiin palkattua henkilökuntaa tai omaa toimistoa, niin sinun ei tavallisimmin tarvitse hankkia vakuutuksia. Lakisääteisiä vakuutuksia voidaan vaatia tietyn tyyppisiltä yrityksiltä, esimerkiksi sairaaloilta ja asianajotoimistoilta.

Hongkongissa on yleisesti saatavilla laadukkaita vakuutuspalveluja.

Tarvitseeko minun maksaa itselleni Hongkongiin eläkettä?

Ei, ellet ole töissä Hongkongissa (eli sinulla on passissa Hongkongin työlupa).

Eikö Hongkongissa todellakaan ole arvonlisäveroa?

Hongkongissa ei ole arvonlisäveroa.

Paljonko yrityksen on maksettava veroja Hongkongiin?

Hongkongissa on nk. alueellinen verotusperiaate. Jos yrityksellä on tuottoa lähtöisin Hongkongista, niin yhteisövero on 16,5 % voitosta. Jos yrityksellä ei ole Hongkongista lähtöisin olevaa tuottoa, niin paikallinen verovirasto (Inland Revenue Department) voi hakemuksesta vapauttaa yrityksen kokonaan yhteisöverosta, eli tällöin yhteisövero on 0 %.

Miten maksan verot Hongkongiin?

Hongkongin veroviranomainen on Inland Revenue Department, joka ilmoittaa sinulle yrityksesi tilinpäätökseen perustuen, että kuinka paljon sinun on maksettava veroa. Verot voi maksaa tilisiirrolla tai shekillä.

Tilitoimisto avustaa veroilmoituksen tekemisessä.

Mitkä ovat kustannukset yritykselle kun vuosi on kulunut?

Hongkongilaisella yrityksellä on oltava aina voimassaoleva hongkongilainen virallinen osoite, hongkongilainen yhtiösihteeri nimitettynä sekä liiketoimintalisenssi voimassa. Nämä sisältyvät asiakkaillamme yrityksen hallinnointipalveluun, jolloin ne ovat voimassa niin kauan kuin palvelusopimuskin.

Kirjanpitoon ja tilintarkastukseen liittyvät palvelut suorittaa ja laskuttaa kumppanitilitoimistomme tai asiakkaan valitsema tilitoimisto.

Miten yritykseni saa pankkitilin?

Hongkongin lainsäädäntö ei edellytä yrityksellä olevan pankkitiliä.

Hongkongilainen yritys voi avata pankkitilin valitsemassaan pankissa, kyseisen pankin ehtojen mukaan. Pankki voi olla hongkongilainen, suomalainen tai muun maalainen. Suosittelemme kysymään ensiksi omasta jo käyttämästäsi pankista mahdollisuutta avata pankkitili.

Jos hongkongilainen yrityksesi toimii holdingyrityksenä mannerkiinalaiselle yrityksellesi, niin tarvitset holdingyritykselle hongkongilaisen pankkitilin Kiinan kauppaministeriö MOFCOM:in vaatimusten vuoksi.

Tarvitseeko hongkongilaisen osakeyhtiön tehdä kirjanpitoa?

Kyllä. Jokaisen hongkongilaisen yrityksen on tehtävä kirjanpitoa, johon merkitään kaikki yrityksen vastaanottamat ja suorittamat maksutapahtumat, kaikki ostot ja myynnit sekä yrityksen omaisuus ja vastuut. Kirjanpidon tulee antaa oikeat ja riittävät tiedot englanniksi tai kiinaksi yrityksen tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. (Companies Ordinance Cap. 622, Part 9, Division 4)

Tilikauden päätteeksi hongkongilainen valtuutettu kirjanpitäjä (CPA) tekee tilintarkastuksen. Yritys saa päättää itse ensimmäisen tilikautensa päättymisen ajankohdan, mutta kuitenkin enintään 18 kuukautta yrityksen rekisteröimispäivästä. Tämän jälkeen tilikausi on 12 kuukautta.

Yritys on velvollinen säilyttämään kirjanpitomateriaalin vähintään 7 vuotta.

Paljonko kirjanpito ja tilintarkastus maksavat Hongkongissa?

Tilitoimistot hinnoittelevat palvelunsa itsenäisesti joten yhtä listahintaa ei ole olemassa. Tavallisesti kirjanpidon ja tilintarkastuksen hintaan vaikuttavat tositteiden määrä, liikevaihto, tilitapahtumien monimutkaisuus, kiinteistöjen omistaminen jne.

Kirjanpidon voi hoitaa Suomessa tai Hongkongissa, mutta tilintarkastus on tehtävä Hongkongissa. Koska Hongkongissa ei ole arvonlisäveroa ja siten kuukausittaisia ilmoituksia, niin kirjanpidon tekeminen on helpompaa kuin Suomessa. Kirjanpidon voi tehdä itsekin, vaikka perinteisellä tilikirjalla tai Excelillä, jos osaa kaksinkertaisen kirjanpidon. Markkinoilla on myös paljon ohjelmistoja kirjanpidon tekemiseen.

Mitä velvollisuuksia minulla on hallituksen jäsenenä?

Hallituksen jäsen (director) tai jäsenet vastaavat yrityksen toiminnasta. Hongkongin yhtiörekisteri on julkaissut muutaman sivun englanninkielisen lehtisen A Guide on Directors’ Duties directorin vastuun yleisistä periaatteista, johon kehotetaan tutustumaan. Periaatteet ovat järkeenkäypiä ja voisi melkein tiivistää siihen, että ajetaan yrityksen eikä omaa etua, toimitaan rehdisti ja hoidetaan kirjanpito. Director on myös velvollinen pitämään kotiosoitetietonsa ajantasalla Hongkongin yritysrekisterissä (Companies Ordinance Cap. 622, Section 645).

Mikä on yhtiösihteeri?

Hongkongin yhtiölainsäädännön mukaan jokaisessa osakeyhtiössä on oltava hongkongilainen yhtiösihteeri (company secretary), jonka vastuulla on tiettyjen asiakirjojen ja tietojen ilmoittaminen Hongkongin hallinnolle. Yhtiösihteeri esimerkiksi ilmoittaa yritysrekisteriin yrityksen hallituksessa tapahtuneista muutoksista. Yhtiösihteeri muistuttaa asiakasta Hongkongin hallinnolle säännöllisesti tehtävistä ilmoituksista ja hoitaa ne eteenpäin, mikä on yksi asia pois itse muistettavien asioiden listalta.

Yhtiösihteerin asema on vastuullinen. Yhtiösihteerin syyllistyessä laiminlyönteihin tai väärinkäytöksiin rangaistuksena voi olla jopa sakkoa tuhansia euroja ja vankeutta.

China Operations Support toimii yhtiösihteerinä perustamilleen yrityksille ja pitää huolen, että viranomaisilmoitukset ja rekisteröinnit hoidetaan oikein ja ajallan.

Minkä lainsäädännön mukaan hongkongilainen yritykseni toimii?

Hongkongilainen yhtiön on noudatettava ensisijassa Hongkongin lakeja, joista keskeisimpänä on Companies Ordinance, Cap. 622, joka on paikallinen yhtiölaki.

Vaikka Hongkong on osa Kiinan kansantasavaltaa, niin sillä on erikoishallintoalueena omat lait, mukaan lukien oma yhtiölainsäädäntö.

Kun hongkongilainen yhtiö toimii Hongkongin ulkopuolella, niin yhtiön on noudatettava myös relevantteja kohdemaan lakeja.

Tarvitseeko minun palkata yritykseeni henkilöstöä?

Ei.

Minulla on erityistarpeita yrityksen perustamisen suhteen tai haluan perustaa yhteisyrityksen tai holdingyhtiön. Tuottaako tämä ongelmia?

Asiakkaidemme erityistarpeet eivät ole ongelmia vaan aivan normaaleja palvelussa huomioon otettavia asioita. Ota meihin yhteyttä, niin katsotaan mikä on paras tapa edetä.

Oletteko fyysisesti siellä paikan päällä?

Kyllä! Yrityksellämme on pysyvä ja jatkuva suomalainen miehitys Kiinassa. Ilmoittele kun liikut näillä main, niin juodaan kahvit.

Minulla olisi vielä kysyttävää…

Kysyvä ei tieltä eksy ja meiltä löytyy vastaukset. Ota rohkeasti yhteyttä!

Haluan perustaa yrityksen Hongkongiin. Miten laitetaan homma etenemään?

Laita sähköpostia osoitteeseen info@chinaops.fi, niin laitetaan pyörät pyörimään!

Tutustu myös asiakasohjeeseen, jossa selviää selkeästi helpot sinulta edellytettävät toimet.