Kiinalainen uusivuosi 2017

kiinalainen uusivuosi 2017Kiinalainen uusivuosi on kiinalaisten tärkein juhla, mikä on verrattavissa länsimaalaisten jouluun. Kiinalaisen uudenvuoden ajankohta vaihtelee vuosittain, koska se perustuu perinteiseen kuukalenteriin. Vuonna 2017 kiinalainen uusivuosi alkaa lauantaina 28.1. Viralliset juhlaan liittyvät vapaapäivät kestävät kuitenkin manner-Kiinassa seitsemän päivää, eli 27.1.-2.2.2017.

Liiketoiminnan kannalta on hyvä huomioida, että pitkä vapaa vaikuttaa mm. rahaliikenteeseen. Monissa yrityksissä, varsinkin tehtaissa, loma on huomattavasti virallisia vapaita pidempi, alkaen aiemmin ja jatkuen myöhempään. Tehtaiden tuotanto pääsee usein verkkaisesti käyntiin kun työmiehet saapuvat sorvin ääreen joustavasti.

kiinalainen uusivuosi 2017 hongkongKiinalaisen uudenvuoden juhlintaan kuuluu:

  • Perheet matkustavat kotikyliinsä
  • Siirtotyöläisille usein vuoden ainoa mahdollisuus tavata perhettään
  • Runsaasti ilotulitteita ja papatteja
  • Ruokaa yltäkylläisesti
  • Rahan antaminen punaisissa kirjekuorissa
  • Uudenvuoden shown katsominen televisiosta, mikä sisältää musiikkia ja komediaa

Kiinalaista uuttavuotta juhlitaan manner-Kiinan lisäksi Hongkongissa, Macaussa, Taiwanissa sekä muualla Aasiassa missä on paljon kiinalaisia. Myös muualla maailmassa juhla on huomioitu erilaisten tapahtumien muodossa.

Kiinalaisen uudenvuoden lomat aiheuttavat maailman suurimman vuotuisen väestönsiirron, joka kestää noin 40 päivää. Ajanjakson sisällä tehdään jopa 3 miljardia matkaa. Guangzhoun kaupungissa paikallinen valtion rautatiet vastasivat parhaimmillaan 20 miljoonaan puheluun tunnissa 8000 puhelinlinjalla.

Vuodet on nimetty Kiinassa 12 eläimen mukaan ja vuosi 2017 on kukon vuosi.